Proslavljeni američki glumac u ostvarenju "Sila sa Navarona" (1978) tumači američkog poručnika Majka Barnzbija koji smišlja ozbiljan plan za udar na naciste na jugoslovenskoj teritoriji. Američki vojnici se tokom akcije sreću i s vođom srpskih četnika koji se zove Dražak!

Pre nego što je postao prepoznatljiv kao Indijana Džons, Harison Ford je najavio veliku holivudsku karijeru vojevanjem rame uz rame s partizanima u filmu “Sila s Navarona” (1978).

Ovo malo poznato ostvarenje iz filmografije velikog glumca zapravo je nastavak čuvenog ratnog blokbastera “Topovi sa Navarona” (1961), čiju je režiju potpisao Gaj Hamilton, poznat po ekranizacijama filmova o Džejmsu Bondu.

Ford u ovom ostvarenju tumači američkog poručnika Majka Barnzbija koji smišlja ozbiljan plan za udar na naciste na jugoslovenskoj teritoriji, i to pomoću najopasnijih vojnika iz elitnog “Odreda 10″ koji su upravo trijumfovali u misiji Navarona.

Za ovdašnju publiku svakako je posebno interesantno da se američki vojnici u ovoj opasnoj misiji, između ostalog, sreću i s vođom srpskih četnika koji se zove Dražak, a kojeg glumi Ričard Kil poznat po ulogama negativaca u serijalu o Džejmsu Bondu (sa Rodžerom Murom).

S obzirom na to da je jedan od glavnih zadataka jedinice bio rušenje strateški važnog mosta u Jugoslaviji, većina akcionih scena snimana je na mostu na Đurđevića Tari i brani Mratinje na Pivi.

Zbog snimanja ovog filma Crnom Gorom su te 1978. prošetali i Robert Šo, Barbara Bah, Karl Veders (poznat po ulozi Apolo Krida u “Rokiju”) i Franko Nero, koji se obreo u ulozi nemačkog špijuna “ubačenog” u jugoslovenske partizanske redove.

Izvor: Blic

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori