Antropolog Helen Fišer tvrdi da uspeh ljubavne veze zavisi od lučenja hormona dopamina, estrogena, serotonina i testosterona. Od dominantnog hormona zavise i tipovi ličnosti.

Koliko puta ste čuli da među partnerima postoji „hemija“, a vama baš nije bilo jasno o čemu se radi? Međutim, antropolog Helen Fišer za to ima i naučni dokaz. Ako želite da znate da li će vam veza biti srećna ili će da traje samo nekoliko dana, potrebno je da napravite hemijsku analizu i sve će vam biti jasno, savetuje Fišerova. Ona tvrdi da uspeh ljubavne priče zavisi od lučenja hormona dopamina, estrogena, serotonina i testosterona.

Na osnovu te ideje, odredila je četiri tipa ličnosti, istraživač, graditelj, šef i pregovarač, čije su osobine pod uticajem dominantnog hormona.

Pregovarač ima najviše estrogena, ženskog hormona koji imaju i muškarci, pa mnogi pripadaju ovom tipu ličnosti. To su kreativne, intuitivne, ljubazne i strpljive osobe, znaju da izraze svoja osećanja, prave su diplomate u odnosima sa suprotnim polom. Kako osvojiti pregovarača? Razbuktajte mu maštu...

Šef je pod uticajem testosterona, realno pristupa svemu u životu, odlučan je, ambiciozan, direktan i brzo donosi odluke. Zanimaju ga isključivo osobe istih ili sličnih sklonosti. Možete da ga osvojite samo ako ste samopouzdani.

Graditelj je pod uticajem serotonina, društven, ljubazan i vešt u izgradnji odnosa. Tradicionalan je i poštuje društvene norme. Osvojiti graditelja nije teško, ako ste organizovani, uredni i planirate unapred.

Istraživači su pod uticajem dopamina, znatiželjni i avanturističkog duha, stalno u potrazi za novim iskustvima. Njihova neumorna energija i kreativnost ne mogu se tek tako zauzdaju jer ne vole rutinu, a obožavaju nezavisnost. Da bi osvojili ovaj tip ličnosti, morate biti zanimljivi, spremni na sve i fleksibilni.

Izvor: Novosti

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori