Da li vam se nekad dogodilo da osetite jaku glavobolju dok uživate u sladoledu ili da iznenada nekontrolisano počnete da štucate? 

Ljudsko telo sadrži 206 kostiju, bilione ćelija i nekoliko vrlo složenih sistema koji sve to povezuju i zahvaljujući kojima organizam harmonično funkcioniše. Ponekad, međutim, telo se ponaša čudno i dešavaju se neobične stvari koje ne možemo da kontrolišemo.

Šta se zapravo dešava?

* Čim izuzetno hladna hrana dodirne nerve na nepcu dolazi do naglog sužavanja krvnih sudova na čelu, što izaziva glavobolju.

Bol slabi i nestaje kako se krvni sudovi opuštaju, ali taj postupak možete da ubrzate i sami. Čim osetite glavobolju počnite jezikom da gurate nepce. Na taj način ćete ubrzati protok krvi i krvni sudovi će se brže opustiti.

* Naučnici još nisu ustanovili šta je pravi uzrok iznenadnog, nekontrolisanog, treperenja kapka, ali znaju da se ono javlja isključivo u budnom stanju, nikada u snu.

Oni, stoga, pretpostavljaju da uzroci mogu biti stres, zamor očiju i opšti umor. Dakle, najbolji način da izbegnete ovu neobičnu pojavu jeste da se dobro naspavate.

* Koliko puta ste osetili kao da vam rukom ili nogom prolazi milion mrava? Ovaj spontani osećaj trnjenja, mravinjanja, bockanja i žarenja najčešće se javlja u ekstremitetima kada su dugo bili u istom položaju i došlo je do privremenog prekida cirkulacije.

Budući da uspostavljanje normalnog protoka krvi kroz krvne sudove ne teče ravnomerno, javlja se ovaj zaista čudan osećaj u udovima.

Štucanje je naglo skupljanje nadražene dijafragme koje prati zatvaranje grkljana, grčenje trbušnih mišića, izbacivanja vazduha i karakterističan šum.

Štucanje se najčešće javlja posle konzumiranja suviše tople, hladne ili ljute hrane, alkohola ili gaziranih napitaka kada se sa hranom proguta i mnogo vazduha.

Ova neprijatna pojava najčešće prestaje već posle nekoliko minuta, ali ukoliko traje duže od 48 sati treba se obavezno obratiti za pomoć lekaru.

(Novosti)

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori