Nole je imperator Rima! Novak Đoković je uspeo da svrgne Rafaela Nadala sa rimskog trona, jer je u finalu tamošnjeg turnira Masters serije dobio najbolje rangiranog tenisera sveta posle preokreta sa 4:6, 6:3, 6:3.

Đoković je na startu susreta napravio jednu grešku, a onda je drugi poenom ispravio, a pri svom servisu na 15:30 počeo je da čisti linije dvoručnim bekhendom, zato je prvi ostvario prednost. Nadal je vrlo brzo uzvratio sa odličnim forhendima, ali je Novak pokazao zube i došao do 40:40 što ipak nije bilo dovoljno da se ugrozi Rafin servis.

Problemi su potom počeli da se dešavaju Đokoviću, koji je dozvolio rivalu dve uzastopne brejk-lopte. Dobrim snalaženjem na mreži uspeo je da spase prvu, a duga razmena udaraca koje je potom usledila pokazala je svu moć Španca, koji je dvoručnom bekhend paralelom naterao suparnika na mrežu, time i napravio brejk za 1:2.

Nedugo zatim, 41. duel ovih tenisera prerastao je u Nadalov diktat, jer se sve odvijalo onako kako je on želeo. Ne samo da je poveo sa dva razlike, bez da ga je Nole ugrozio u tom servis-gemu, već su u narednom počele da mu idu na ruku i neobične Đokovićeve greške. Deveta od početka bila je posve atipična – loptica je izlazila u aut, Novak je bio na mreži, i umesto da je pusti, rešio je da proba visoki volej iz okreta, a sve što je uspeo je da lopticom pogodi mrežu. Bio je to samo uvod u novi brejk, onaj koji je Špancu, posle 11. greške srpskog tenisera, doneo ogromnih 1:4.

Činilo se tada da će prvi set biti gotov za tili čas, no Novak ne bi bio to što jeste da nije „pokazao zube“ baš kada je najteže. Uz jednu malu pomoć mreže, ali i dva razorna forhenda, stekao je tri uzastopne brejk šanse, da bi potom iskoristio drugu za prilazak na dva gema zaostatka pred svoje nove servise.

Njih je iskoristio za smanjenje rezultatskog deficita na 3:4, pa je sada red došao na Rafu da servira. A red je došao i na nove Novakove bravure, nove tri uzastopne brejk šanse, ali i – nove greške. Baš njih je Nadal iskoristio da „spase živu glavu“ u tim trenucima, te da se od 0:40 domogne osvajanja gema, i ponovnog odlaska na „dva razlike“, a sa „+2″ je i osvojio prvi set.

Drugi set: Kmečanje dece, buđenje Novaka i izjednačenje na 1:1

Novakovim servisima, i to prilično dobrim, počeo je drugi set, u kome je naš najbolji teniser svih vremena maltene bez otpora poveo sa 1:0. A kada je i otpora bilo, Đoković je počeo da nalazi rešenja kao u svojim najboljim danima.

Posebno je bio impresivan poen za brejk kojim je poveo sa 2:0, kada je u punom trku u desno poslao neodbranjivu forhend dijagonalu na koju Nadal, iako blizu mreže, nije imao rešenje. Koji minut kasnije, semafor je pokazivao tri gema prednost za Novaka, uz kog je potpuno stala publika, pa se Rafa, pored rezultatskog zaostatka, našao i u problemu – kako da preokrene zbivanja protiv rivala koji se potpuno razigrao, i to toliko da je izgubio samo dva poena na putu do 3:0?

Prilično su se obojica namučila i naradila u narednom gemu, koji je ipak pripao Špancu, ali tek nakon velike borbe sa osnovnih linija i udaraca koje bi za mnoge tenisere bili nerešiv problem, ne i za dva istinska asa koja su se našla na terenu.

Ipak, Nole je vrlo brzo nastavio tamo gde je stao, gotovo u trenu oka stigao je do 40:0 na svoje servise i da nije bilo jednog nestvarnog udarca Nadala i to baš posle sjajnog servisa Đokovića, sa 4:1 bi poveo bez izgubljenog poena u tom, petom gemu drugog seta. Ovako, španski igrač je uhvatio zalet, onda su deca na tribinama i bukvalno zakmečala, pa je meč bio prekinut kada je Nole morao da spasava brejk-šansu, no to ometanje – bilo je previše za njega: lopticu je iznenadno poslao u mrežu, pa je Nadal uspeo da priđe na 3:2 brejkom.

Već u sledećem gemu koncentracija se vratila gde joj je mesto, na teren, ne van njega, pa je Đoković uz sve češće izlaske na mrežu, ali i kombinovanje voleja sa „dropšot“, „skraćenim“ udarcima, bacio Rafu na konopce, bokserskim žargonom rečeno, a kada je Španac napravio dvostruku servis grešku pri Noletovoj brejk-šansi, semafor je pokazao 4:2.

Uz nešto manje zanimljivu borbu, stiglo se potom do desetog gema, onog u kome je Đoković servirao za osvajanje seta. Tada se Nadal borio kao lav, zaista briljirao onim svojim čuvenim forhendima iz punog trka, no dve loše procene koje je napravio skupo su ga koštale posle vođstva od 15:30, pa je gem, a i set – pripao Novaku.

Treći set: Pobeda

Činilo se da će se borba razviti u onom svom punom sjaju kada je počela odlučujuća deonica, naročito kada je Nadal lepo „skraćenom loptom“ osvojio poen za 15:30, no Đoković je iz dve veoma neugodne situacije i iz čiste defanzive poentirao i omogućio sebi dve brejk lopte. Drugi je iskoristio zahvaljujući prejakom udarcu suparnika, i tako poveo sa 1:0 pred svoje servise.

Njih je iskoristio da za samo dva minuta udvostruči prednost, pa na servis liniju stao Nadal, koji se našao u novim problemima. Novak je i bez previše rizika poveo sa 0:30, osvojivši tako 13 od poslednjih 14 poena, no jedan bekhend volej počeo je da „vadi“ Rafu iz nezgodne situacije, a dve zastrašujuće forhend dijagonale uvela su gem u neizvesnu završnicu.

Imao je Nole dve brejk šanse, potom Nadal dve loptice za osvajanje gema, a u desetom minutu tog gema, milimetri su odlučivali o tome da li je Đoković poentirao za brejk, ili, kao što se ispostavilo, promašio liniju. Nedugo zatim, dve prejako poslate loptice koštale su našeg tenisera trećeg, maratonskog gema, ali je i dalje imao brejk prednosti.

Njega je i sačuvao posle narednog servis-gema, u kome je uz dve Rafine greške, a jedan sopstveni as, stigao do 3:1, a onda dozvolio Nadalu da se razmaše. Istina, na servise Španca. Nekoliko izvanrednih poteza iz potpune defanzive podigli su Nadalu samopouzdanje, ujedno i broj osvojenih gemova, no važnije od toga bilo je što je publika počela sve češće njemu da aplaudira, što je posle razorne dijagonale za 3:2 izmamilo pozdrav čak i Novakovog trenera Borisa Bekera.

Nije se na tome španski teniser zaustavio. Naprotiv. Ni deset minuta od velike borbe u kojoj je umalo poklekao i dozvolio Đokoviću da povede sa 3:0, stigao je do 3:3 brejkom u kome je Nole imao jako lošu realizaciju „skraćenih“ udaraca. Do loptice je uspevao da stigne Nadal, nedugo zatim i poentira, a upravo jednim dobrim potezom na mreži, istina – umalo pogodivši Novaka, došao do izjednačenja.

Ali, kada bi Đoković tek tako odustajao u situacijama kada mu ne ide, onda ne bi ostvarivao sve ono što je do sada uspeo. Tog recepta se držao i u napetim trenucima treće deonice rimskog finala, jer ne samo da Rafi nije dozvolio da osvoji četvrti uzastopni gem, već je mnogo agresivnijim ritmom nekako vrlo brzo stigao do dve brejkšanse u nizu, a drugu iskoristio za 4:3.

Publika je tada potpuno stala na stranu srpskog tenisera, orilo se tada „Nole, Nole!“, a on je poveo sa dva razlike i ostavio Nadalu da se nada da može do preokreta. Ipak, kruna je već tada počela da klizi sa glave dotadašnjeg imperatora Rima, a posle ukupno dva sata i 17 minuta borbe, podigao ju je novi šampion ovog Mastersa – Novak Đoković.

(Blic)

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori