Rusija će preći na sistem avansnog plaćanja gasa s Ukrajinom za mesec dana, ako Kijev ne počne da uplaćuje, rekao je danas predsednik Vladimir Putin.

„Spremni smo da još da čekamo i čekaćemo mesec dana. Ako za taj mesec ne bude nikakvih uplata, mi ćemo, u skladu sa ugovorom, preći na plaćanje unapred“, kazao je Putin tokom direktnog televizijskog obraćanja.

Rusija je spremna da čeka još mesec dana da Ukrajina plati dugove i zatražiće od Zapada da se uključi u proces regulisanja cene, preneli su ruski mediji reči predsednika.

Putin je izrazio nadu da će se sve dovesti u potrebno stanje, imajući u vidu važeći ugovor.

„Nama u Evropi govore o povećanju nezavisnosti od ruskog isporučioca (gasa), tako da i mi počinjemo da govorimo i radimo u pravcu nezavisnosti od naših kupaca. Ali ipak postoji izvesni balans između potrošača i isporučioca“, ukazao je predsednik u „direktnoj liniji“.

„Ovde postoji samo jedan problem – tranzit i najopasniji element – tranzit preko teritorije Ukrajine, s kojim nam je veoma teško da se dogovaramo o energetskim pitanjima. Nadama se da ćemo sve dovesti do željenog stanja, na osnovu važećih ugovora“, rekao je Putin, a prenose Ria novosti.

(Tanjug)

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori