Srbija je od Svetske banke, a za borbu protiv poplava imala na raspolaganju čitavih 75 miliona dolara, ali od te tranše povučeno je samo 7, dok ostatak novca nije nikada iskorišćen jer tadašnja Vlada Srbije nije imala projekte i regularne tendera.

Srbija je definitivno mogla da danas ima daleko manje posledice od katastrofalnih poplava, da se na vreme razmišljalo i da se novac dobijen od Svetske banke za poplave zaista za to i koristio. Posle pisanja Telegrafa da je 50 miliona dolara dobijenih za borbu sa vodom jednostavno nestalo, donosimo vam novu, još neverovatniju priču, gde smo imali novac na raspolaganju, ali ne i projekte?!

Svetska banka je 2010. godine godine odobrila Srbiji dosta povoljnih kredita, ali malo šta je od tog novca povučeno, jer “nije bilo projekata” i tendera?! O tome da Srbija ne može da povuče sav novac jer nedostaju valjani projekti, kao i tenderi mnogo puta upozoravao je i nekadašnji direktor te institucije u Beogradu Sajmon Grej.

Printskrin: Wikipedia/ DrJunge

Printskrin: Wikipedia/ DrJunge

Kako Telegraf.rs saznaje deo novca, tačnije odobrenih 75 miliona dolara bio je namenjen za poljoprivredu, a zbog nedostataka projekta povučeno je samo 7, dok “ostatak novca nije nikada povučen“.

- Deo odobrenog kredita odnosio se i na brobu Srbije protiv poplava i to baš na neke delove zemlje koji su u ovim poplavama pretrpele najveću štetu, ali dolari Svetske banke nisu za te namene nikada povučeni jer nije bilo odgovarajuće administracije – navodi naš izvor iz Vlade Srbije.

Kako saznaje naš portal samo 7 miliona dolara potrošeno je na sanaciju Bavaništanskog, Novokneževačkog i Tovarničkog kanala, a realizovani su i sanacioni radovi na primarnoj i sekundarnoj mreži drenažnog sistema Plavna, kao i na Dunavu, dok su ostale ideje ostale “ad akta”!

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Posle novembarskog sastanka objavljeni su i tenderi za sisteme za odbranu od poplava za reke Jasenicu, Jadar, Begej i Grabovačku reku kao i za nabavku mobilne opreme za odbranu Novog Sada od poplava, zatim tender za nabavku centralnog radara kao i za pet mostova na drenažnim sistemima.

Prema saznanjima do kojih smo došli do kraja nisu urađeni tenderi i projekti za sisteme odbrane od poplava na rekama Tamnava, Mačva, Mlava, Jasenica kod Smederevske Palanke, a u planu su tenderi za radove na Dunavu kod Apatina kao i za radove na Tisi.

Foto: Ivan Petrović

Foto: Ivan Petrović

Ovu informaciju za Telegraf potvrdila je i ministarka popljoprivrede Srbije Snežana Bogosavljević Bošković.

- Tačno je da su sredstva bila odobrena i da nisu povučena zbog administrativnih problema – rekla nam je ona.

Ministar poljoprivrede Srbije u to vreme bio je Saša Dragin, kojeg je kasnije zamenio Dušan Petrović, a premijer Srbije Mirko Cvetković, koji nije odgovarao na pozive Telegrafa.

Izvor: Telegraf

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori