Plate u javnom sektoru moraju da se smanje za 25 odsto, a penzije za 20 procenata da bi smanjenje imalo efekta, izjavio je Slavenko Grgurević, član Unije poslodavaca Srbije.

Nakon informacije da Srbija na kredit od Svetske banke i aranžman sa MMF može da računa samo ako napravi rigorozne uštede i smanji plate za 15, a penzije za 20 odsto, uz otpuštanja u javnom sektoru, najnovije procene privrednika zvuče više nego zabrinjavajuće. Grgurević ističe da poslodavci traže i znatno smanjenje nameta na plate sa sadašnjih 65 na 40 odsto.

Armagedonski scenario

- Ukoliko toga (smanjenje plata, penzija i nameta na rad) ne bude bilo, bojim se da će, bez prizivanja armagedonskog scenarija, krajem ove godine ili u prvom tromesečju naredne biti vrlo, vrlo loše. Kako će izgledati ova godina, ježim se kad pomislim – rekao je Grgurević i dodao da je nelikvidnost u privredi „dostigla katastrofalne razmere“, a poslodavci kao rešenje predlažu multilateralnu kompenzaciju iz 2013.

- Međutim, mi još nemamo zakonska rešenja za to, ali imamo raspoloženje da se to reši – rekao je on.

Predlozi Unije su daleko rigorozniji i od onoga što je prošle nedelje izneo Fiskalni savet, po kojem je potrebno smanjenje penzija i plata u javnom sektoru od 15 odsto u rebalansu budžeta, jer su te uštede „ključne za uspeh fiskalne konsolidacije“. Savet je zahtevao i da se cena struje u Srbiji odmah poveća za oko 15 odsto.

Ukinuti porez na najniže zarade

Da je privredi neophodno smanjenje nameta na plate, ističe i direktorka za regulatornu reformu u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Jelena Bojović. Ona je rekla da privreda traži da se uvede progresivno oporezivanje zarada i da se porez na najniže zarade ukine ili smanji.

- To bi imalo značajan efekat na privredu i na zapošljavanje i prevođenje radnika koji rade na crno ili u sivoj ekonomiji u legalne tokove – da budu prijavljeni i da bar ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje, a da se država prosto odrekne poreza na zarade, pre svega na najniže plate – rekla je ona.

Govoreći o progresivnom oprezivanju plata, Bojovićeva je istakla da to „postoji svuda u svetu“ i da je razlika u visini opterećenja između najniže i najviše plate u Srbiji 1,2 odsto, a u razvijenim zemljama 17 ili 18 odsto.

(Kurir)

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori