„Ako i dođem u Srbiju, neću se baviti svojim lečenjem, već ću sve snage usmeriti na osvetu“, poručio je Vojislav Šešelj našim diplomatama juče u Haškom tribunalu.

Na taj način je, kako saznaje “Blic” u diplomatskim krugovima u Hagu, reagovao lider SRS čim je čuo informaciju da bi mogao da bude pušten na privremenu slobodu.

Uz ovu pretnju Šešelj je, kako saznajemo, rekao i da neće prihvatiti ničije garancije niti bilo kakva uslovljavanja. Jedino što ga je zanimalo jeste da ga Tribunal oslobodi i pusti kući.

Privremeno veće Haškog tribunala donelo je večeras odluku da se Šešelj pusti na privremenu slobodu.

Vlada Srbije je ponovo dala uslovne garancije za Šešeljevo puštanje na privremenu slobodu, čime je odgovorila na hitan zahtev Tribunala.

- Vlada je spremna da pruži garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu pod uslovom da se optuženi Vojislav Šešelj izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko veće Haškog tribunala, kao i da prihvata garancije Vlade Srbije, imajući u vidu da ih je do sada odbijao – izjavio je potpredsednik Vlade i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić.

Puštanje Šešelja na privremenu slobodu Hag je obrazložio pogoršanjem njegovog zdravstvenog stanja, o čemu su prošle nedelje govorili srpski lekari koji su ga posetili u Tribunalu.

Međutim, za razliku od prošlog puta, kada je Hag u devet tačaka decidno naveo šta sve Šešelj ne sme da radi u Srbiji, ovog puta je od Vlade Srbije traženo da garantuje samo da Šešelj neće kontaktirati s potencijalnim svedocima i da će se vratiti u Hag kada ga Tribunal pozove.

Šešeljev sin Aleksandar kazao je da njegov otac do sinoć do 20 sati nije zvanično dobio ponudu o puštanju na privremenu slobodu pod svim uslovima.

Prema rečima Aleksandra, njegov otac veruje da je to još jedna igra Tribunala, i da u javno saopštenoj ponudi nisu navedeni svi uslovi koji bi mogli da mu budu ponuđeni i da nikada neće prihvatiti da bude u kućnom pritvoru.

Takođe, kako je istakao, Šešelj „nije ni tražio niti će prihvatiti garancije koje daje prozapadna izdajnička vlada u Beogradu“.

(Blic)

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori