Posle 12 godina provedenih u Haškom pritvoru bez presude, haški optuženik i lider SRS Vojislav Šešelj trebalo bi da danas oko podne stigne u Beograd.

Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom, kaže za „Danas“ da Šešelja neće dočekati niko od vladinih predstavnika.

On je ranije najavio da bi Šešelj trebalo da dođe u Beograd avionom koji poleće iz Amsterdama u 10:40, a radikali najavljuju doček svog predsednika na aerodromu „Nikola Tesla“.

Zoran Krasić, potpredsednik SRS, izjavio je za „Danas“ da oni očekuju Šešeljev dolazak oko 13 sati, a da od lidera radikala zavisi gde ići posle aerodroma – u Batajnicu ili u Zemun. On dodaje da radikali u protokolu za doček nemaju predstavnike vlade.

Radikali su za subotu 14. novembar u podne najavili „skup dobrodošlice Šešelju“ na Trgu republike u Beogradu, na kome bi, prema Krasićevim rečima, trebalo da se obrati i Šešelj.

Najavljujući miting, Nemanja Šarović je izjavio da radikali „imaju informaciju da će režim na svaki mogući način pokušati da napravi neki incident i baci senku na dolazak Vojislava Šešelja“. Šarović kaže da „SRS i Komitetu za odbranu Vojislava Šešelja nisu potrebni incidenti i da su sigurni da se na tom skupu neće desiti ništa ružno“.

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da u puštanju na privremenu slobodu haškog optuženika i lidera radikala Vojislava Šešelja ne vidi nikakav politički potez i dodao je da je Vlada Srbije ispunila sve obaveze koje su joj bile postavljene „ne praveći razliku između Šešelja i bilo kog drugog optuženika“.

Ranije danas je haški tribunal objavio izdvojeno mišljenje sudije Mandiaje Nijanga o privremenom puštanju na slobodu Vojislava Šešelja. Sudija Nijang izražava neslaganje sa odlukom da se optuženi ne konsultuje da li će poštovati neophodne uslove, pošto je u prošlosti odbio da pruži takve garancije.

Šešelj je pušten iz Ševeninegena na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja.

(B92,Danas)

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori