Letelica je najverovatnije pala u more u blizini južnog Vijetnama, ali još nije nađena; Dva putnika imala su lažne pasoše, pa se sumnja da su oni izveli napad; Nesrećne porodice žrtava na aerodromu čekaju u agoniji.

Istražitelji sumnjaju da su „boing 777-200“ „Malezija erlajnza“, koji je sa 227 putnika i 12 članova posade nestao iznad Južnog kineskog mora, srušili teroristi! Avion je poleteo iz Kuala Lumpura u subotu u 00.21 po lokalnom vremenu, a u Peking je trebalo da sleti u 6.30 sati. Međutim, 90 minuta pre sletanja avion je nestao s radara i od tada ne postoji nikakav kontakt s posadom. Takođe, spasilačke ekipe još nisu uspele da pronađu olupinu, a potraga je obustavljena juče u večernjim časovima zbog mraka.

Kvar uzrok pada?

Prema prvim informacijama, u avionu su bila dva putnika s lažnim pasošima, pa se sumnja da su upravo oni odgovorni za pad letelice. Ipak, okolnosti pod kojima je avion nestao i dalje su nepoznate.

- Ne znamo šta se desilo, ali moguće su dve opcije: ili je došlo do kvara na letelici, ili su teroristi odgovorni za nestanak aviona. Ustanovljeno je da su dva putnika putovala s lažnim, to jest ukradenim pasošima, pa postoji mogućnost da su u pitanju teroristi. Ipak, neophodno je saznati imena tih ljudi, pa ćemo onda znati više - prenose strani mediji reči istražitelja.

Vlasti u Italiji i Austriji potvrdile su da dve osobe čija su imena objavljena na spisku putnika nisu bile u avionu. Italijan Luiđi Maraldi (37) obavestio je tamošnje vlasti da je dobro i objasnio da mu je pasoš ukraden pre nekoliko meseci u jugoistočnoj Aziji. Takođe, u Austriji su potvrdili da se njihov državljanin nije nalazio u letelici i da je pasoš te osobe, čije ime nije saopšteno, ukraden pre dve godine na Tajlandu.

Dve bebe u avionu

Juče kasno po podne avioni vijetnamskog vazduhoplovstva uočili su na krajnjem jugu Vijetnama dve velike naftne mrlje, za koje se pretpostavlja da su iz malezijskog aviona. Međutim, potraga je ubrzo obustavljena zbog mraka. Ako bude potvrđeno da se avion srušio u more, ovo će biti najteža nesreća sa avionom „boing 777“.

Inače, avionska kompanija potvrdila je da je većina putnika u avionu iz Malezije i Kine, a bilo je i Amerikanaca, Kanađana, Australijanaca, Francuza. Među putnicima nije bilo državljana Srbije, ali bilo je više male dece, među kojima i dve bebe. Nesrećne porodice putnika juče su se okupile na aerodromu u Kuala Lumpuru i sa zebnjom iščekivale vesti o svojim najmilijim.

Izvor: Kurir

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori