Talas od gotovo 900 zemljotresa pogodio je Nacionalni park Jeloustoun u periodu od 12. juna do danas, pa seizmolozi i naučnici upozoravaju da bi ovi potresi mogli da znače buđenje jednog od najopasnijih supervulkana na svetu.

Kada bi se aktivirao vulkan u Jeloustounu, njegova erupcija bila bi hiljadu puta moćnija od erupcije Sent Helene iz 1980.

Zemljotresi, od kojih je najjači beležio 4,4 stepena po Rihteru, su najsnažniji i najbrojniji u poslednjih nekoliko meseci, ali ih je zapravo bilo manje nego u nekim slučajevima u protekloj deceniji.

Tremori su zabeleženi na dubini od 14,5 kilometara ispod nivoa mora i detektovani su u Opservatoriji vulkana u Jeloustounu na Univerzitetu u Juti.

– Jeloustoun nije eruptirao 70.000 godina, pa je potrebno mnogo jakih zemljotresa i pomeranja tla, da bi se stvari opet pokrenule, a potresi od pre par meseci zabrinjavaju – stoji u pisanom saopštenju tima za nadzor vulkana.

Seizmička aktivnost u ovoj oblasti, može ali i ne mora biti znak buđenja supervulkana, budući da je u poslednjih 30 godina, najjači zemljotres koji je pogodio ovu oblast imao 4,8 stepeni po Rihterovoj skali.

Inače, studija o jeloustounskom vulkanu iz 2013. otkrila je da su podzemne komore sa magmom i do dva i po puta veće nego što se ranije mislilo, sa sistemom koji obuhvata oblast dugu 90, a široku 30 kilometara i u kojoj se nalazi ogromna količina otopljenih stena.

Kada bi se takva količina magme odjednom oslobodila, posledice bi bile kao u slučaju nuklearnog rata.

Severna Amerika bi verovatno bila uništena, a velike posledice pretrpeo bi i ostatak sveta, piše Dejli mejl.

Pogledajte video:

(Telegraf)

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori