Na podizanje carina na srpsku roobu za 100 odsto reagovalo rusko ministarstvo spoljnih poslova. “EU mora da utiče na kosovske vlasti.”

U saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova se podseća da je Kosovo, kršeći svoje obaveze proistekle iz sporazuma o slobodnoj trgovini, odlučilo da uvede takse od 100 procenata na robu iz Srbije i BiH, prenela je agencija Tas.

“Ovde se radi zapravo o tome da Priština započinje trgovinski rat sa Beogradom u skladu sa politikom etničkog čišćenja, s obzirom da srpsko stanovništvo u pokrajini zavisi u velikoj meri od robe iz centralnog dela Srbije”, ističe rusko MInistarstvo.

“Primetno je da Priština ne krije činjenicu da je to osveta za prethodni poraz kada je Generalna skupština Interpola odbacila zahtev da Kosovo uđe u tu organizaciju”, dodaje se u saopštenju.

“EU kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine mora da utiče na kosovske vlasti i postigne trenutno ukidanje te ilegalne odluke koja donosi ozbiljno pogoršanje situacije na Balkanu”, naglasilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Moskva opisuje provokaciju Prištine kao još jedan znak nevažeće kosovske državnosti. “Deset zemalja su već povukle svoju odluku o priznanju kosovske nezavisnosti”, navelo je Ministarstvo.

“Mi ukazujemo na uzdržan odgovor Beograda na ovaj razvoj dogadjaja i želju da se tenzije smanje”, zaključilo je rusko MInistarstvo spoljnih poslova.

(Tanjug)

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori