Ruski hor „Aleksandrov“ večeras će nastupiti prvi put nakon avionske nesreće koja se dogodila 25. decembra prošle godine iznad Sočija, kada je život izgubilo 92 putnika i članova posade, među njima i 64 člana hora Crvene armije!

Prvi nastup posle velike tragedije biće upriličen večeras, upravo u Beogradu, i to u Centru Sava.

Akademski ansambl pesama i igara ruske armije „Aleksandrov“ nastupio je danas u Beogradu prilikom postavljanje spomen-table u parku koji od danas nosi njihovo ime.

Tom prilikom izveli su i čuvenu srpsku pesmu sa Solunskog fronta „Tamo daleko“.

Pogledajte snimak na koji niko neće ostati ravnodušan

Rukovodioci ruskog i srpskog vojnog ansambla „Aleksandrov“ i „Stanislav Binički“ Genadi Sačenjuk i Svetozar Vasilevski otkrili su danas spomen-ploču sa imenom ansambla „Aleksandrov“ po kojem će od danas park u centru Beograda nositi ime.

Beogradjani će od sada, u noćnim šetnjama parkom iz krošanja drveća moći da čuju „anđeoske glasove hora Aleksandrov“.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin rekao je da je Aleksandar Vasiljevič Aleksandrov po kojem je nazvan ansambl bio, ne samo veliki umetnik već i autor himne SSSR i pesme Sveti rat (Ustaj slavenski narode).

Genadi Sačenjuk je rekao da Srbiju i Rusiju ujedinjuje bratsko prijateljstvo i izrazio zahvalnost Srbiji na tome što je pokazala saosećanje sa njihovim gubitkom.

„Želim vam dobro zdravlje, uspeh i mir. Duboko se klanjam čitavom srpskom narodu“, rekao je Sačenjuk.

„Inspiracija u najkritičnijim situacijama“

Minutom ćitanja predstavnici Vlade Srbije, dva vojna orkestra, ruske ambasade i gradjani koji su došli na otvaranje odali su počast članovima orkestra koji su poginuli prošle godine.

Hor orkestra „Aleksandrov“ izveo je pesme „Sveti rat“, „Tamo daleko“, „Aleksandrova pesma“ i „Dan pobede“, a ansambl „Stanislav Binički“ kompoziciju „Beograde“.

Orkestar „Aleksandrov“ izvodi više od 2.000 numera klasične muzike, sovjetskih i ruskih pesama, narodnih igra, ali i popularne muzike. U Srbiji su nastupali 11 puta, a poslednji put 2015. u okviru turneje po zemljama u čijem je oslobodjenju učestvovala Crvena armija.

(Sputnik)

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori