George Stinney Jr. je najmladja osoba osudjena na smrtnu kaznu u SAD-u u 20. veku. Imao je samo 14 godna kada je pogubljen električnom stolicom.

Tokom sudjenja, sve do dana egzekucije, uvek je nosio bibliju sa sobom i tvrdio da je nevin. On je optužen da je ubio dve bele devojčice, Beti od 11 godina i Meri od 7. Njihova tela su nadjena blizu kuće u kojoj je on boravio sa roditeljima.
Tada, u tom vremenu, sve sudije su bili belci. Sudjenje je trajalo samo dva sata, a kazna je izvrsena deset minuta kasnije. Njegovim roditeljima su upucene pretnje i zabranjeno im je da mu daju poklone, a kasnije su i proterani iz grada.
Pre egzekucije, bio je sprečen da vidi roditelje 81 dan. Bio je smešten u samici, 80 kilometara udaljenoj od njegovog grada. Bio je ostavljen sam bez roditelja i advokata.

Ubijen je sa 5,380 volti u glavu.

70 godina kasnije, konačno, njegova nevinost je dokazana na sudu u Južnoj Karolini. Šipka kojom su devojčice ubijene je bila teža od 19 kilograma. Stoga, za njega je bilo nemoguce da podigne i sam udari tako jako i ubije devojčice. Dečak je nevin, neko je sve isplanirao kako bi ga osudio zato sto je crnac.
Stiven King je ovaj slučaj uzeo kao inspiraciju za svoju knjigu The Green Mile (Zelena milja) po kojoj je snimljen istoimeni film 1999. godine u kojem glavnu ulogu tumači Tom Hanks.

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Dnevni Magazin!
X Zatvori