Na kojoj strani je bolje spavati? NA LEVOJ! Evo zašto!

Na kojoj strani je bolje spavati? NA LEVOJ! Evo zašto!

Srećom, nikada nisam imao problema sa spavanjem. Ali da bih zaspao, prvo moram da legnem na jednu stranu, pa da se prevrnem na drugu. Drugačije ne ide. Da, i tokom noći mogu još nekoliko puta da promenim položaj. Ranije nisam razmišljao na kojoj strani da spavam, jer jednostavno ne mogu da zamislim kako možeš da ostaneš u jednom položaju cele noći.

Možda je to samo stvar navike? Na ovaj ili onaj način, stručnjaci preporučuju spavanje isključivo na levoj strani. Ovo je korisno iz mnogo razloga. O svakom od njih ću detaljno govoriti kasnije u članku.

NA KOJOJ STRANI DA SPAVAŠ?

San je od vitalnog značaja za osobu da se pravilno odmori i oporavi preko noći. Međutim, kada spavate, vaše telo nastavlja da funkcioniše. Koherentnost svih unutrašnjih procesa direktno zavisi od položaja u kojem ležite tokom spavanja.

Stručnjaci smatraju da je najbolje spavati na levoj strani. I postoji nekoliko logičnih objašnjenja za ovo. Prvo, ovo držanje poboljšava proces varenja, jer će stomaku biti lakše da se nosi sa radom na levoj strani.

Drugo, u ovom položaju stomak neće ležati na vrhu pankreasa, jer je i sam na levoj strani. Zahvaljujući tome, digestivni enzimi će slobodnije i brže cirkulisati kroz telo.

Takođe, spavanje na levoj strani pojednostavljuje rad kardiovaskularnog sistema i samog srca posebno. Zamislite samo, funkcioniše bez predaha! Zbog toga je toliko važno učiniti sve što je moguće kako bi ovaj proces prošao što je moguće lakše i mirnije.

Osim toga, spavanje na levoj strani preporučuje se osobama koje pate od čestih bolova u leđima. Naravno, ako vas nešto boli, svakako treba konsultovati specijaliste. Međutim, u početku neće biti suvišno pokušati da promenite položaj tokom spavanja.

Deluje jednostavno. Spavate na levoj strani, a napetost se automatski uklanja sa vaše kičme. Zbog toga se mišići počinju više opuštati. Tako ćete se zaštititi od mogućih komplikacija povezanih sa leđima.

Drugi razlozi

Ako želite da poboljšate cirkulaciju tečnosti po celom telu i ojačate imuni sistem, spavajte na levoj strani. To je zbog podrške limfnom sistemu. Što se limfa slobodnije kreće, brže će sva prljavština koja se nekako nakupila u njoj izaći iz vašeg tela. Spavanje na levoj strani doprinosi brzom filtriranju celokupnog otpada.

Jedenje hrane pre spavanja je uvek loša ideja. Ali ako se dogodilo da večera kasni, obavezno spavajte na levoj strani. Tako ćete izbeći moguću pojavu žgaravice.

Pored toga, spavanje na levoj strani je dobro za trudnice. Ovo nije samo zbog razloga koje sam gore opisao. Pravilan san pomaže u smanjenju pritiska na jetru i poboljšava protok krvi kako u telu žene tako i u telu deteta.

Siguran sam da je ova lista dovoljna da počnete da spavate na levoj strani i vodite računa o svom zdravlju. Ali za najteže skeptike, imam još nešto zanimljivo. Prema statistikama, oko 25% žena i 40% muškaraca pati od hrkanja. A jedan od načina da se reši ovaj problem je držanje tokom spavanja.

Počnite da spavate na levoj strani da biste smanjili hrkanje. U ovom položaju jezik i grlo zauzimaju neutralan položaj, tako da ništa ne ometa disajne puteve. Međutim, da biste zauvek prestali da hrkate, morate da saznate glavni uzrok hrkanja. Zato zapamtite da je u takvim slučajevima važno konsultovati lekara.

Savet redakcije

Ako imate problema sa spavanjem, potrebno ih je rešiti što je pre moguće. I odmah ćete osetiti kako će se promeniti kvalitet vašeg života. Ne zanemarujte takve osnovne stvari, jer su one zaista veoma važne za zdravlje.

Moja koleginica Ekaterina Voronina govorila je o najjednostavnijim pravilima spavanja. Preporučujem vam da pročitate ovaj članak i uzmete u obzir korisne preporuke iz njega. Budi zdrav!

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE