ULJE OD JORGOVANA - priprema lekovitog ulja

ULJE OD JORGOVANA - priprema lekovitog ulja

Čarobni miris jorgovana je nemoguće zaboraviti! Taj nežni i slatkast miris uvek nam izmami osmeh i ispuniti nas pozitivom. Medjutim, većina ljudi ne zna da pored lepog izgleda i mirisa, jorgovan ima lekovita svojstva i može pomoći organizmu da se izbori sa mnogim bolestima.

Lekovita svojstva jorgovana

Lekovita svojstva jorgovana poznata su u narodnoj medicini stotinama godina. Prvi rast ove biljke zabeležen je u vrtovima plemstva Osmanskog carstva. Veruje se da je upravo tamo biljka prvi put korišćena u lekovite i parfimerijske svrhe.

Cvet jorgovana sadrži veliku količinu askorbinske kiseline, esencijalna ulja i flavonoide koji imaju pozitivan uticaj na organizam. On je i odličan analgetik.

Od njega se pripremaju čaj, ulje, obloge i masti, koje dobro pomažu kod reume, reumatološkog artritisa, radikulitisa, petnog trna i gihta. Nažalost, jorgovanovo ulje je gotovo nemoguće kupiti čak i u specijalizovanim prodavnicama. Ali lako ga možete i sami pripremiti kod kuće.

Ulje iz cveta jorgovana

Cveće se mora sakupljati u šumovitim predelima ili izvan grada - daleko od industrijskih područja i prašnjavih puteva.

  • sveže cveće jorgovana
  • bilo koje biljno ulje bez mirisa
  • teglica od 1 litra sa poklopcem
  • čista gaza

Priprema

  1. Pažljivo odvojite male cvetove od stabljika. Stavite ih u teglu.
  2. Zagrejati biljno ulje na 40 stepeni i naliti ga u teglu sa cvećem do vrha tegle.
  3. Posudu zatvorite poklopcem i ostavite da stoji (vri) 2 dana.
  4. Kroz gazu Iscedite ulje tako što ćete lagano pritiskati cvetove koji se nalaze u gazi.
  5. Ponavljajte postupak dok ne dobijete dovoljno aromatičnog ulja.

Upotreba

Ovim uljem možete trljati čelo i slepoočnice ukoliko imate migrenu ili masirati obolele zglobove od reume i drugih povreda koje ograničavaju vaše kretanje.

Takodje ovo ulje možete dodati vašoj kremi, losionu, šamponu i regeneratoru - obogatićete svoju kozmetiku tom očaravajućom aromom i dragocenim supstancama.

Danas moderni travari još uvek koriste jorgovanovo ulje za lečenje osipa, opekotina od sunca, sitnih posekotina i ogrebotina i drugih kožnih oboljenja poput gnojnih akni i mitesera.

Ako u proizvode za čišćenje kuće dodate ovo ulje, svež miris će ispuniti celu kuću i trajati danima.

Ovo ulje leči bronhitis, prehladu, grip i koristi se u inhalacijama.

Jorgovan ublažava stres i sve vrste nervnih poremećaja, pojačava nagon kod žena i muškaraca.

Ulje iz cvetova jorgovana poboljšava i stanje kod varikoznih vena. Sve što treba da uradite je da gazu ili zavoje natopite jorgovanovim uljem i obmotate preko problematičnih mesta. Ovi postupci su posebno efikasni u kombinaciji sa specijalnim vežbama za krvne sudove.

Svideo vam se ovaj recept? Onda ne gubite vreme - sakupljajte jorgovan dok cveta, i pripremite ovo predivno ulje! Super zdravo maslačkovo ulje se priprema po istom principu.

Ako vam se članak dopao, klinite na “Podeli na Facebook” i recite vašim prijateljima. Ne zaboravite da kliknete i “Like”.

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE