ŠTA JE BOLJE ZA KOLAČE - PUTER ILI MARGARIN

ŠTA JE BOLJE ZA KOLAČE - PUTER ILI MARGARIN

Kako puter(maslac) i margarin utiču na pečenje i mešenje?
Margarin ili puter? Šta je najbolje za pečenje? Oba proizvoda imaju svoje prednosti i nedostatke pa se domaćice neretko suočavaju sa teškim izborom.

"Dnevni magazin" je sveobuhvatno proučio problem i reći će čitaocima kojoj vrsti masti je bolje dati prednost u svakom slučaju.

MARGARIN ILI MASLAC

Sastav proizvoda

Maslac je životinjski proizvod napravljen od kreme (koja se dobija od punomasnog kravljeg mleka).

Maslac sadrži najmanje 72,5% (u nekim vrstama 80% ili 82,5%) masti. Više od polovine su zasićene masne kiseline.

Spolja sličan maslacu, margarin ipak ima potpuno drugačije poreklo. Priprema se od biljnog ulja hidrogenacijom (dodavanjem vodonika). Rezultat je čvrsta masa koja podseća na ulje.

Sastav margarina takođe uključuje vodu za piće, skrob i kakao u prahu, arome i emulgatore, boje i konzervanse, mogu biti prisutne kiseline (na primer limunska) i vitamini.

Uticaj na zdravlje

Maslac je bogat zasićenim životinjskim mastima. Povećavaju nivo holesterola, a to može biti nepoželjno za ljude sa faktorima rizika: pušenje, višak kilograma, stalni stres, slučajevi ateroskleroze u porodici.

Margarin, za razliku od putera, ne sadrži holesterol, ali ima nedostatak. To izaziva zabrinutost zbog njegovog sadržaja masti. Treba reći da standardi uvedeni 2018. godine dozvoljavaju ne više od 2% izomera trans masnih kiselina u margarinu. Ranije nije bilo dozvoljeno više od 20%.

Pečenje sa maslacem se pokazalo nežnijim, ukusnijim, testo od peciva sa maslacem se pokazalo mrvljivijim, jer je sadržaj masti u maslacu mnogo veći (do 80%) od margarina. Samo maslac bez mirisa idealan je za pravljenje krema.

Miris margarina možda nije toliko izražen, ali mnogi ga ne vole u ​​pecivima. Ali testo sa margarinom brže raste, gotovi proizvodi duže zadržavaju sjaj.

Bolje lisnato testo dobija se na margarinu. To se može objasniti činjenicom da je tačka topljenja putera niža i da će se istopiti pre vremena.

Puter protiv biljnog ulja

Na primer, od gotove smeše pripremili smo dva identična keksa. Jedan sa dodatkom mleka i putera. Druga je sa vodom i biljnim uljem.

Razlika je primetna već u fazi kuvanja. Pokazalo se da je smeša sa vodom i biljnim uljem tečnija i ujednačenija. Ispostavilo se da je testo sa mlekom i maslacem gušće i da ga je trebalo dodatno izravnati.

Iako vrh testa sa maslacem nije bio ravan, kolač se tokom pečenja ravnomernije dizao. Ispostavilo se da je gotov biskvit prilično jednolike zlatne boje i guste teksture.

Sunđer torta sa biljnim uljem porasla je više u sredini. Nakon rezanja, utvrđeno je da je tekstura poroznija sa velikim mehurićima vazduha.

Zaključak

Obe torte su imale otprilike isti ukus. Mogu samo da kažem da je u drugom slučaju došlo do blagog ukusa biljnog ulja. Više sam voleo tortu napravljenu na puteru. Bolje je prošao vizuelni test i nije razočarao ukusom.

Ali deca, na primer, nisu osetila veliku razliku. Zbog toga se biljno ulje može koristiti umesto putera za ljude sa visokim nivoom holesterola zbog ukusa, ekonomičnosti ili iz bilo kog drugog razloga.

Što se tiče margarina, bolje ga je koristiti samo ako je to posebno naznačeno u receptu. Ako to ne učinite, testo se može izliti i izgoreti. Takođe je vredno odabrati poseban margarin za "pečenje" (obično je ovaj znak prisutan na ambalaži).

Svakako bilo koju od ove dve namirnice da izaberete, nemojte konzumirati prečesto i u velikim količinama. Umerenost je pola zdravlja.

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE