Sa koliko godina deci treba dati pametni telefon? Sve ranije je jako štetno!

Sa koliko godina deci treba dati pametni telefon? Sve ranije je jako štetno!

U doba računarske tehnologije problem zavisnosti dece od gedžeta postaje sve akutniji nego ikad. Mnogi su, verovatno, više puta primetili sliku kada roditelji gurnu detetu pametni telefon da bi ga se „rešili“. „Evo ti pametnjakoviću crtanih filmova i ostavi roditelje na miru! „To je tako poznato, zar ne?

Deca se brzo naviknu. Dok je naprava u njihovim rukama, oni ne proizvode zvuk, ali ako je odnesete, odmah vrište. A onda se roditelji pitaju zašto je nemoguće naći zajednički jezik sa decom i zašto u stvarnom životu nemaju veze.

ZAVISNOST OD GEDŽETA

Veštine komunikacije ugrađene su u nas od detinjstva. Prema pedijatrima, starost od 0 do 3 godine je veoma važna za razvoj vida, formiranje govornog aparata i obogaćivanje rečnika beba. Deci mlađoj od 3 godine je posebno važno da što više razgovaraju sa roditeljima i vršnjacima, a ne sa majčinim pametnim telefonom.

Američka akademija za pedijatriju navodi da deca od 0-2 godine uopšte ne bi trebalo da budu izložena elektronskim uređajima. A u dobi od 3 do 5 godina treba da koriste ne više od jednog uređaja, od 6 do 18 godina - dva sata dnevno.

Istovremeno, statistika tvrdi da savremena deca provode nekoliko puta više vremena ispred ekrana, u proseku 6-7 (!) sati dnevno. Većina američke dece svakodnevno koristi mobilne uređaje od druge godine, a od 7-8 godine već ima stalan pristup Internetu.

Mobilni uređaji su znatno povećali dostupnost savremene tehnologije za malu decu. Zbog toga pedijatar Chris Rovan insistira na zabrani upotrebe mobilnih elektronskih uređaja deci mlađoj od 12 godina. Evo 10 glavnih razloga za ovu odluku.

Zavisnost od gedžeta

Što više roditelja proveravaju e-poštu, listaju vesti, igraju igrice na telefonu i gledaju TV emisije, to se više distanciraju od svoje dece. Nedostatak pažnje odraslih često nadoknađuju isti uređaji i digitalne tehnologije.

U nekim slučajevima i sama beba postaje zavisna od prenosnih uređaja, Interneta i televizije. Dečja zavisnost od sprava već je stekla osobine epidemije. Svako jedanaesto dete između 8 i 18 godina je digitalni zavisnik.

 1. Štetno zračenje
  Svetska zdravstvena organizacija i Međunarodna agencija za istraživanje raka 2011. godine klasifikovale su radio emisije iz mobilnih telefona i drugih bežičnih uređaja kao potencijalni kancerogen u Grupu 2B (moguće kancerogene za ljude).
  Međutim, treba imati na umu da su deca osetljivija na razne negativne uticaje, jer se njihov mozak i imuni sistem još uvek razvijaju.
 2. Uticaj na razvoj mozga
  Mozak dojenčeta utrostručuje se od rođenja do druge godine i nastavlja da raste do 21. godine. Razvoj mozga u ranom dobu određen je podsticajima iz okoline ili njihovim odsustvom.
  Pokazalo se da je stimulisanje mozga prekomernom izloženošću gedžeta opterećeno kognitivnim kašnjenjem, povećanom impulsivnošću, smanjenom sposobnošću za samoregulaciju i samodisciplinu.
 3. Zaostajanje u razvoju
  Sedenje za tabletom ili telefonom, što znači da nedostatak pokreta može dovesti do kašnjenja u fizičkom i mentalnom razvoju. Ovaj problem je postao očigledan u Sjedinjenim Državama, gde svako treće dete ulazi u školu sa zakašnjenjem u razvoju, što se jasno odražava na njegov akademski uspeh.
  Fizička aktivnost zauzvrat poboljšava pažnju i sposobnost učenja i asimilacije novih stvari. Naučnici tvrde da upotreba elektronske tehnologije šteti razvoju dece i negativno utiče na njihovo učenje.
 4. Gojaznost
  Gledanje televizije i igranje računarskih igara primeri su neprehrambenih navika koje su direktno povezane sa epidemijom gojaznosti. Među decom koja nekontrolisano i stalno koriste prenosive elektronske uređaje, gojaznost je češća za 30%.
  Svaki četvrti mladi Kanađanin i svaki treći američki tinejdžer imaju prekomernu težinu, a 30% njih ima dijagnozu dijabetesa.
  Pored toga, gojazni adolescenti imaju veći rizik od ranog moždanog udara i srčanog udara, što im ozbiljno skraćuje životni vek. Naučnici upozoravaju, pozivaju sve roditelje da nadgledaju težinu dece, jer prva generacija 21. veka ima velike šanse da umre pre svojih roditelja.
 5. Problemi sa spavanjem
  Statistike Sjedinjenih Država pokazuju da 60% roditelja ne kontroliše koliko njihova deca provode vremena na svojim gedžetima, a u tri od četiri porodice deci je dozvoljeno da uzimaju elektronske uređaje čak i sa sobom u krevet.
  Plavi sjaj sa ekrana telefona, tableta i prenosnih računara ometa normalan san, što rezultira smanjenim vremenom odmora i nedostatkom sna. Naučnici o šteti po telo upoređuju nedostatak sna sa neuhranjenošću: oboje iscrpljuju telo i, shodno tome, negativno utiču na uspeh u školi.
 6. Psihološki poremećaji
  Stopiranje Interneta često dovodi do izolacije i razvoja fobija. Ova lista se može bezbedno dopuniti bipolarnim poremećajem, psihozom, poremećajima u ponašanju, autizmom i poremećajem vezivanja (odnosno kršenjem bliskog emocionalnog kontakta sa roditeljima).
  Za vašu informaciju, jedno od šestoro kanadske dece ima neku vrstu mentalne bolesti, koja se često leči samo jakim psihotropnim lekovima.
 7. Agresivnost
  Nasilje na televiziji i u računarskim igrama ogleda se u stvarnom životu. Dete dobija gotov obrazac ponašanja, koji može primeniti u okolnoj stvarnosti.
  I mnogi istraživači dolaze do istog zaključka: nasilje sa ekrana ima i kratkoročne i dugoročne efekte - agresija se možda neće pojaviti odmah.
 8. Digitalna demencija
  Naučna zapažanja dokazuju da uticaj sprava na decu uzrasta od 1 do 3 godine dovodi do problema sa koncentracijom do sedme godine života. Deca koja se ne mogu koncentrisati jednostavno gube sposobnost da nešto nauče i pamte.
 9. Odvojenost od stvarnosti
  Prekomerna upotreba elektronske tehnologije kod dece ne samo da utiče na njihovu psihu i sposobnost empatije, već ih čini ranjivijim u stvarnom životu, što oni, u velikoj meri, ne znaju.
  Odnosno, vreme provedeno u virtuelnom svetu često ih ne nauči ničemu korisnom, a poznavanje elektronskih uređaja ne osigurava uspeh u budućnosti, jer se tehnologije neprestano usavršavaju i biće sve teže pratiti ih...

Pa šta roditelji treba da rade?

Možda samo detetu oduzmete sve uređaje i TV i zabranite odlazak na internet? To samo pogoršava stvari. Dete će se naljutiti na roditelje i oni će u njegovim očima postati neprijatelji.

Naprave su važan deo modernog života. Morate da dozvolite detetu da nauči kako da koristi pametni telefon, ali ne prerano. Ne biste trebali gurnuti telefon jednogodišnjem detetu samo da biste mu odvratili pažnju. Sa godinu dana detetu se može pokazati toliko zanimljivih stvari u svetu na koje smo navikli, za ovo nam pametni telefoni uopšte nisu potrebni.

Ne vredi podizati pametni telefon, ali ipak je neophodno ograničiti vreme koje dete provodi na ekranu. Pedijatri savetuju da razviju jasna pravila za upotrebu naprava za celu porodicu.

Na primer, definišite prostore bez uređaja - kuhinju, dnevnu sobu ili automobil. Preporučljivo je složiti se da za stolom za večeru nema mesta za telefone.

Bilo bi lepo insistirati na tome da deca sat vremena pre spavanja ništa ne gledaju. Da biste postigli veći efekat, možete pokazati solidarnost i uvesti ograničenja za sebe (možda će to biti korisno i za nas, roditelje?).

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE