Jedete zdravu hranu a samo štetite sebi: Kako razlikovati nezdrave ugljene hidrate od zdravih

Jedete zdravu hranu a samo štetite sebi: Kako razlikovati nezdrave ugljene hidrate od zdravih

Ugljene hidrate danas mnogi smatraju uzrokom viška kilograma i raznih bolesti. Istovremeno, nutricionisti podsećaju da su nezamenljiv izvor energije za telo. Ugljeni hidrati su zaista neophodni i važni u ishrani, ali nisu svi podjednako korisni.

Ugljeni hidrati u hrani obično se dele na jednostavne ili monosaharide („brze“) i složene ili polisaharide („spore“). Da bi izmerio stopu raspadanja hrane koja sadrži ugljene hidrate, profesor David Jenkins sa Univerziteta u Torontu predstavio je koncept glikemijskog indeksa (GI).

Kompleksni ugljeni hidrati sa niskim GI, koji se smatraju najkorisnijima, postepeno oslobađaju svoju energiju u telo, pružajući tako stabilan i dugoročan osećaj sitosti.

Jednostavni ugljeni hidrati (visok GI) brzo podižu šećer u krvi i oslobađaju velike količine insulina. Kao rezultat, energija se ne skladišti kao glikogen u jetri i mišićima, već se uglavnom pretvara u masne naslage.

Jasno je da je bolje konzumirati više hrane sa niskim glikemijskim indeksom. To vam omogućava ne samo da ostanete u odličnoj formi, već i smanjujete rizik od razvoja dijabetesa ili bolesti pankreasa.

PROIZVODI VISOKOG GLIKEMIJSKOG INDEKSA

GI čiste glukoze uzima se za osnovu i jednak je 100. Visok GI (više od 70), po pravilu, u brašnu, skrobnim i slatkim namirnicama. Nizak (manje od 50) u većini povrća i voća.

Međutim, postoje izuzeci. Hrana sa visokim GI nalazi se u nekim namirnicama koje čak i ljubitelji zdravog načina života smatraju korisnim i zdravim. Na primer, bundeva, musli sa orasima i suvim grožđem, šargarepa i lubenica.

GI mnogih namirnica može se u velikoj meri razlikovati u zavisnosti od toga kako se pripremaju. Na primer, GI krompira može da se kreće od 87 za kuvani mladi krompir do 111 za pomfrit. Kajsije u konzervi imaju GI 91, a sveže 35.

 1. Pomfrit - 111
 2. Pivo - 110
 3. Urme - 103
 4. Peršun - 97
 5. Puter kroasani - 95
 6. Prženi krompir - 95
 7. Beli (lepljivi) pirinač - 85 rub.
 8. Šargarepa (kuvana ili dinstana) - 85
 9. Neslađene kokice - 85 rub.
 10. Pire krompir - 83 rub.
 11. Musli sa orasima i suvim grožđem - 80 rub.
 12. Bundeva - 75
 13. Lubenica - 75
 14. Pirinčana kaša sa mlekom - 75
 15. Proso - 71
 16. Čokoladna pločica - 70
 17. Krompir čips - 70
 18. Beli šećer - 70
 19. Griz - 70

GLIKEMIJSKO OPTEREĆENJE

Ispostavilo se da pamćenje liste hrane sa visokim GI nije sve. U novije vreme se koristi novi i informativniji način procene uticaja unosa ugljenih hidrata.

Glikemijsko opterećenje predstavlja procenat količine ugljenih hidrata iz hrane u krvotoku. Jedna tačka na skali glikemijskog opterećenja približno odgovara potrošnji jednog grama glukoze.

Štaviše, što je niži, niži je procenat apsorpcije čiste glukoze u telu i bolji rad digestivnog sistema.

Zanimljivo je da je lubenica visoko rangirana na listi hrane sa visokim glikemijskim indeksom i ima vrlo malo glikemijskog opterećenja. Ne sadrži puno ugljenih hidrata, a da biste povisili nivo šećera u krvi, moraćete da je pojedete puno.

Tabela glikemijskih indeksa je pred vašim očima. Izvucite zaključke i odaberite onu hranu čija upotreba neće dovesti do debljanja i neće naštetiti vašem zdravlju.

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE