Zašto spavati pod ćebetom čak i na vrućini

Zašto spavati pod ćebetom čak i na vrućini

Uprkos godišnjem dobu, svake noći slatko zaspimo u krevetu, umotani u mekano toplo ćebe. Čak i ako je jako vruće, imamo neku neobjašnjivu potrebu da se pokrijemo makar čaršavom, inače nikako da zaspimo.

Pa zašto, kada su svi prozori širom otvoreni da snizimo temperaturu u prostoriji, i dalje uzimamo i pokrivamo se ćebetom? Danas će Vam "Dnevni Magazin" reći kako spavanje pod ćebetom utiče na čoveka i zašto ne možemo bez njega.

SPAVANJE ISPOD ĆEBIĆA

Nekoliko je razloga zašto imamo potrebu da se umotamo u ćebe. Ako vam se čini čudnim da neki ljudi čak i leti spavaju pod zimskim ćebetom, za ovo postoji objašnjenje. Bilo da je u pitanju ćebe ili tanak čaršav, svakako ćemo se umotati u njega. Kako se ispostavilo, postoji više psiholoških razloga za ovu akciju nego fizioloških.

Pokrivač reguliše telesnu temperaturu

Čovek je toplokrvno biće. To znači da zahvaljujući termoregulaciji ostajemo topli. U fazi dubokog sna naša kontrola nestaje, pa da se ne bismo smrzli, pokrivamo se ćebetom. Previše hladno u prostoriji ili prevruće, ćebe će pomoći u održavanju prave telesne temperature.

Udobna temperatura je ključ za zdrav san. Ako je prostorija previše vruća ili prehladna, telo će raditi u pojačanom režimu kako bi se zagrejalo, a mi nećemo moći da se opustimo, a kao rezultat toga, nećemo dovoljno spavati.

Ako ne možete da spavate, stručnjaci savetuju da se toplo tuširate i noću nosite meke čarape, to će vam takođe pomoći da se opustite i zagrejte stopala ako su im stalno hladne.

Sastavni deo rutine

Od detinjstva su nas roditelji pre spavanja pokrivali ćebetom. Pokrivanje pre spavanja jedna je od svakodnevnih navika koja signalizira da je vreme za spavanje. Čak i ako vam se čini da nećete moći da zaspite, samo se dobro umotajte u ćebe.

Smanjuje anksioznost

Jedna od hemikalija koje nam pomažu da se osećamo dobro je serotonin. On je odgovoran za to da se osoba oseća smireno i srećno. U stanju stresa, nesanica često muči. Pokrivši se ćebetom, smirujemo se i zaspimo.

To je zato što ćebe vrši blagi pritisak na telo, kao da nas grli, a serotonin se oslobađa u telu. Istovremeno, stručnjaci primećuju da preteško ćebe može izazvati iritaciju i ometati zdrav san.

Pojačava osećaj sigurnosti

Najčešći strah u detinjstvu je strah od mraka. Tada smo se sakrili ispod pokrivača od nevidljivih čudovišta i osećali se bezbedno. Ćebe je postalo sklonište koje nam je pomoglo da spavamo.

Od velikog značaja je tkanina od koje se šije posteljina. Prirodne prozračne tkanine kao što su lan, bambus, pamuk, svila su najbolje za udoban san čak i po vrućem vremenu. A šta vam pomaže da čvrsto zaspite i da se svakog jutra osećate budnim i odmornim?

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE