Jedite jaja! Puna su vitamina. Lepša koža, kosa i nokti...

Jedite jaja! Puna su vitamina. Lepša koža, kosa i nokti...

Jaja za doručak su najpopularnije jelo na svetu. Jaja sadrže proteine koje telo brzo apsorbuje. Proteini su malokalorični, a žumance bogato vitaminima, pa ih nemojte izbacivati iz ishrane.

Nutricionisti preporučuju jesti kuvana jaja uveče, jer brzo zasićuju, potiskuju glad i podstiču gubitak težine. Danas ćemo vam reći koji su vitamini u jajima i koje su prednosti jaja za ljude.

ZAŠTO SU JAJA TOLIKO ZDRAVA

100 g proizvoda sadrži 150 kalorija. U isto vreme, žumance ima 8 puta više kalorija od proteina. Jaje se apsorbuje u telu za 97% i praktično ne sadrži ugljene hidrate. U jajetu ima više od 40 vitamina: vitamini grupe B, A, C, D, E, PP. Jaje sadrži kalijum, magnezijum, cink, selen, bakar, gvožđe, jod, natrijum i polovinu periodnog sistema.

Selen, cink, kobalt, koji se nalaze u jajetu, uključeni su u imunološki i digestivni sistem. Oni takođe imaju antioksidativna svojstva za telo. Lutein, koji se nalazi u žumancetu, povoljno utiče na oštrinu vida, a holin je dobar za jetru. Holin, riboflavin, vitamini A i D sadržani u jajetu su najvredniji za ljudski organizam. Biotin je protein koji utiče na kvalitet kože, zdravlje kose i noktiju.

Nutricionisti imaju različita mišljenja o tome koliko jaja treba jesti dnevno. Sve zavisi od fizičke građe, načina života i tolerancije proizvoda. Nutricionisti ne daju ograničenja na belance, a norma za odraslu osobu je 2-3 jaja nedeljno. Ovo pitanje još uvek istražuju naučnici. Trenutno nema dokaza da svakodnevna konzumacija jaja negativno utiče na zdravlje ljudi.

Koja su jaja najbolja za jelo

Dr Erik Berg je stručnjak za zdrav keto i autor bestselera Zdravi keto i 7 principa sagorevanja masti. I sam dr Berg se pridržava Keto dijete koja se sastoji od smanjenja ugljenih hidrata i povećanja masti u ishrani. Erik Berg kaže da odrastao čovek treba da pojede 4 jaja svakog dana. Dakle, osoba dobija dnevnu normu zdravih masti, vitamina i elemenata u tragovima. Belanca jajeta potpuno apsorbuje telo uporedo sa majčinim mlekom. U ovome je bolje od mesa i ribe.

Jaja ne treba jesti sirova. Poželjno je da kuvate poširano jaje, skuvate jaja ili ih pržite u tiganju bez ulja da biste sačuvali maksimum korisnih hranljivih materija. Dr Berg kaže da i trenutak mešanja jajeta u pripremi kajgane utiče na gubitak korisnih materija u njemu. Tako će jaje bolje zadržati svoja korisna svojstva ako ga ubacite u tiganj i na njemu umešate jaje kada belančevine pobele, nego da umutite jaje u činiji i sipate u šerpu.

Kvalitet jaja zavisi od uslova u kojima su pilići držani. Veoma je važno da pilići hodaju po travnjaku, pasu travu i jedu bube. Tako će njihova jaja biti obogaćena korisnim svojstvima. Domaća kokošja jaja su najzdravija. Ako nije moguće kupiti jaja od farmera, onda ih vredi proveriti pre nego što ih kupite u prodavnici.

Kod zdrave kokoške jaja imaju glatku površinu. Sveža jaja imaju mat ljusku, a nakon što jaje leži nedelju dana, postaje sjajno. Jaja u frižideru sa celom ljuskom čuvaju se do 12 nedelja, a na sobnoj temperaturi mogu se čuvati u hladnoj sezoni samo do mesec dana. Nemojte jesti jaja sa oštećenom ljuskom.

UREDNIČKI SAVET

Ako volite da jedete pre spavanja, ali sanjate o tankom struku, onda će vam belance pomoći da se približite svom snu. Nutricionisti imaju termin "metabolička tačka". Tako stručnjaci nazivaju trenutak kada, neposredno pre spavanja, osoba pojede proteine kuvanog jajeta ili nemasnog pilećeg mesa. Tako telo tokom sna troši više energije na varenje hrane, a ujutru možete primetiti ivicu. Koje je vaše omiljeno jelo od jaja?

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE