Šta se dešava ako prestanete da jedete hleb?

Šta se dešava ako prestanete da jedete hleb?

Kao tinejdžer, morao sam da se suočim sa takvim problemom kao što je višak kilograma. Da bih smršao, izbacio sam šećer i slatkiše iz ishrane, kao i sve pekarske proizvode. U to vreme nisam znao čime da zamenim hleb.

Ali sada na ovo pitanje gledam drugačije. U današnjem članku ću vam reći zašto bi trebalo da budete pažljiviji u konzumiranju hleba i koje vrste hleba ne štete figuri.

ŠTA MOŽE ZAMENITI HLEB

Dakle, počnimo sa osnovama. Mislim da znate da postoji mnogo različitih vrsta hleba. Na primer, hleb od celog zrna, ovsena kaša, raženo brašno ili hleb od mekinja. A takođe i svima omiljeni beli hleb od pšeničnog brašna.

Od sastava hleba zavise njegova hranljiva svojstva i da li proizvod donosi barem neku korist telu. Stručnjaci za ishranu jednoglasno tvrde da je bolje potpuno isključiti beli hleb iz ishrane. Na kraju krajeva, u stvari, to nije ništa drugo do duda za hranu. Evo liste razloga koji će vas uveriti zašto treba da se odreknete belog hleba.

Zašto beli hleb nije dobar?

Beli hleb je prava zamka za telo. U početku vam se čini da ste siti, ali nakon vrlo kratkog vremena ponovo ćete osetiti glad. Šta je zamka?

Pored toga, prekomerna konzumacija belog hleba može dovesti do ozbiljnijih štetnih efekata na vaš organizam. Nije iznenađujuće što se upravo zbog ovog hleba lako može ozdraviti.

„Ali beli hleb se pravi od vrhunskog brašna. Zar to nije od pomoći?" pitate. Činjenica je da se sva korisna svojstva pšenice, uključujući vlakna i minerale, svode na nulu nakon što se zrno pretvori u brašno.

Zamislite samo obim proizvodnje belog hleba. Da bi povećali prinose, proizvođači moraju da koriste pesticide. Pored toga, usevi se često tretiraju hemikalijama da se otarase raznih štetočina i gljivica. Sve ovo na duži rok može uticati na vaše blagostanje.

Inače, da li ste se ikada zapitali kako proizvođači postižu snežno belo brašno? Da bi to uradili, koriste posebne izbeljivače, koje se teško mogu nazvati korisnim.

Sve što treba da znate o glutenu

Beli hleb je glavni izvor glutena. Njegova prekomerna potrošnja može dovesti do pogoršanja stanja vaše kože. Ako primetite da su vam na licu počeli da se pojavljuju neprijatni osipovi, prvo na šta treba obratiti pažnju je ishrana. Koren zla nalazi se u hlebu.

Osim toga, stručnjaci kažu da prekomerna potrošnja proizvoda od brašna može dovesti do preranog starenja. I to će se prvenstveno primetiti po stanju kože lica.

Ako mi ne verujete, uradite jednostavan eksperiment. Pokušajte da odustanete od belog hleba i drugih proizvoda od pšeničnog brašna najmanje mesec dana. Pogledajte da li se vaš izgled menja, da li postaje bolji. Verujte mi, rezultat će biti neverovatan.

Uzgred, ne znaju svi kako se manifestuje netolerancija na gluten. Ako ste zabrinuti zbog lošeg varenja ili čestog nadimanja, ovo je još jedan poziv za buđenje koji govori da je bolje odbiti beli hleb. Možete ga zameniti integralnim žitaricama, koje sadrže veliku količinu vlakana. Zahvaljujući njoj, vaš digestivni trakt će vam se zahvaliti i početi da radi kao sat.

Višak kilograma

Ako želite da izgubite par kilograma viška, nije neophodno potpuno isključiti hleb iz ishrane. Ponovo skrećemo vašu pažnju na činjenicu da postoje korisnije zamene belog hleba. To je hleb od celog zrna ili raženog brašna. Na primer, 100 g kvalitetnog hleba od celog zrna sadrži skoro 9 g proteina. Pored toga, takav hleb je manje kalorijski u poređenju sa svojim belim bratom.

Inače, nije samo zdravije, već i ukusnije. Ukus vaših uobičajenih proizvoda otkrićete na nov način ako ih probate u kombinaciji sa hlebom od celog zrna ili raženim hlebom. I bićete siti mnogo duže: sve zahvaljujući korisnim vlaknima u sastavu hleba.

U principu ne preporučujemo odricanje od hleba. Ali ako želite da eksperimentišete sa ishranom, evo nekoliko saveta. Pekarski proizvodi se mogu zameniti zelenom salatom. Na primer, apsolutno svako punjenje može biti umotano u listove zelene salate. Rezultat su originalne i korisne rolnice.

Beli hleb možete zameniti i običnim hlebom. Obavezno proučite kompozicije i izaberite proizvode od integralnog brašna. Hlebovi od nebrušenog pirinča smatraju se najmanje kalorijskim.

Savet redakcije

Znam iz prve ruke šta su ograničenja u hrani i do čega mogu dovesti. Umesto da potpuno eliminišete bilo koji proizvod iz svoje ishrane, samo treba da pronađete dostojnu i zdravu alternativu za njega. U slučaju belog hleba, opcija od celog pšeničnog brašna je najbolja opcija.

Reci mi koliko često jedeš hleb i koju vrstu najviše voliš? A ako ste i vi imali iskustvo potpunog odricanja od brašna, obavezno podelite svoju priču sa nama. Željno isčekujemo tvoje povratne informacije!

LIKE LIKE LIKE -> Pratite nas na FACEBOOK-U!

Sviđa ti se? Podeli sa prijateljima!

KLIKNITE LIKE